Gezondheidscheck
De gezondheidscheck (ook wel triagevragen genoemd) heeft als doel om de bezoeker voorafgaand aan het bezoek van een evenement te laten inventariseren of er COVID-19-gerelateerde omstandigheden zijn die een bezoek niet raadzaam maken.
Huidige regels (d.d. 1 mei 2022)
- Organisatoren zijn niet meer verplicht om bezoekers te vragen om een gezondheidscheck te doen. Dit komt aan bod bij het onderwerp 'registratie'.
Tips voor vergunningverleners>
Aandachtspunten
- Gebruikt de organisator de juiste versie van de gezondheidscheck van dat moment?
- Welk middel gebruikt de organisator om de vragen te stellen?
- Bereikt de organisator alle bezoekers van het evenement (direct of indirect, kan ook via de kaartkoper een hele groep bereiken)?
Tips voor organisatoren>
Verzenden van de gezondheidscheck
- Maak gebruik van de bestaande communicatiekanalen (sms / whatsapp / mail / eventapp) om de gezondheidscheck aan je bezoekers te sturen.
- Als je een tijdgebonden bericht kunt sturen, doe dat vier uur vantevoren. Lukt dat niet, stuur het dan een dag vantevoren.
- Verwijs naar de vragen van de gezondheidscheck of neem ze op in je eigen huisstijl.
Ontvangen gegevens
- Sla de antwoorden niet op (ook niet geanonimiseerd), aangezien het hierbij gaat om medische gegevens.
- Denk na over een policy als bezoekers zich op basis van de gezondheidscheck afmelden (geld terug of niet, toegangskaarten voor volgend jaar).
Hoe werkt de gezondheidscheck?>
De meest actuele vragen zoals die gesteld moeten worden in de gezondheidscheck zijn te vinden op de website van het RIVM.
Onderzoek door Fieldlab Evenementen heeft uitgewezen dat de beste resultaten bereikt worden, als de gezondheidscheck vier uur van tevoren wordt uitgevoerd. Ze gelden dan als een actieve reminder voor de bezoekers en medewerkers.
Bij de ingang van het evenement de vragen stellen werkt contraproductief. Het veroorzaakt langere wachtrijen, waardoor er juist meer contactmomenten ontstaan.